Stirile ziDzi

Luna Februarie - Faurar

Luna februarie este cunoscuta in popor sub denumirea de faurar.

  Februarie este a doua lună a anului în calendarul Gregorian si este cea mai scurtă lună gregoriană, care are numai 28 sau 29 de zile, are 29 de zile în anii bisecți; în ceilalți ani, luna februarie are 28 de zile. Numele lunii februarie vina din limba latină: Februaris, onis = purificare, curățire si este legat de ritualul curățirii ce se făcea anual la 15 februarie. Această lună era închinată zeului împărăției subpământene Februs.
Grecii numeau luna februarie Anthesterion.În România, luna februarie, popular, se numește Făurar.
 Februarie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Martie și Noiembrie într-un an obișnuit și ca August într-un an bisect. Denumirea de Faur este legată de meșterii fauri, lucrători ai fierului, care pregătesc uneltele de muncă, ascut sau confecționează fiarele sau cuțitele de plug pentru începerea muncii câmpului. Pentru că are numai 28 de zile sau 29 în anii bisecți, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului.
În tradiția populară timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde și zâmbește, e frumos, când plânge bate viscolul, când e supărat dă ger de crapă pietrele.
Conform datinei populare, în februarie se încheie șezătorile și, împreună cu acestea, distracțiile tinerilor din serile și nopțile lungi de iarnă. In luna februarie(faurar) ziua are 11 ore iar, noaptea are 13 ore. Din punct de vedere astrologic Februarie începe cu soarele în constelația Vărsătorului și se sfârșește cu soarele în constelația Pești. Din punct de vedere astronomic, luna februarie începe cu soarele în constelația Capricornului și se sfârșește cu soarele în constelația Vărsătorului. Pe 19 februarie se trece din zodia Varsator in zodia Pesti. Pentru români, 24 februarie marcheaza sărbătoarea ''Dragobetelui'', o sărbătoare tradițională și veche românească, care mai nou este înlocuită cu sărbătoarea occidentală ''Sf. Valentin'' de pe 14 februarie.  Dragobetele este, pentru români, o făptură mitica (asimilată cu Eros), care personifica logodna animalelor și, prin extensie, a fetelor și băieților. Această sărbătoare patronată de Dragobete este asociată cu momentul în care animalele devin fertile. Gospodinele dau păsărilor domestice, în ziua de 24 februarie, hrana considerată afrodisiacă.
 Dragobetele, personificare magică a iubirii, era însoțit de zâne numite ''Dragostele''. Soli ai destinului și ai evenimentelor implacabile, acestea îl pândeau pe om pe cele mai neașteptate cărări ale vieții. Ele cunoșteau anume cuvinte de dragoste pe care le șopteau tinerilor îndrăgostiți pentru a-și atrage iubirea dorită. Pentru a avea efect, nimeni în afară de urechea ființei iubite nu trebuia să audă aceste șoapte de dragoste. În aceste șoapte, se regăseau cuvinte ca: dragoste, dor, drag, inima și numele persoanei iubite. Toate aceste gesturi și vorbe de dragoste constituiau, în același timp, practici benefice pentru sănătatea și echilibrul energetic al organismului.
Altă cerință a Dragobetelui era jurământul de a nu se minți unul pe altul, jurământ pe care și-l făceau pentru tot anul îndrăgostiții sau prietenii deveniți frați de cruce cu ocazia ritualurilor de înfrățire practicate în această zi. Asadar luna februarie desi e cea mai scurta luna din an, e luna iubiri , o luna plina de iubire si multe inimioare ,semn al iubirii si al dragostei.

                                                                              



2 comentarii:

  1. FELICITARI PENTRU PRECIZARILE FACUTE PENTRU LUNA FEBRUARIE, DAR SA NU IMI FIE LUAT IN NUME DE RAU, INSA A FOST SCAPAT UN AMANUNT DEOSEBIT DE IMPORTANT, AL LUNI FEBRUARIE SI ANUME PE DATA DE 2 februarie praznicul Intampinarii Domnului. Evenimentul care constituie subiectul sarbatorii Intampinarii Domnului Hristos apare relatat in Evanghelia Sfantului Apostol Luca. La 40 de zile dupa nastere, Mantuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Fecioara Maria si de Iosif pentru implinirea randuielilor Legii Vechi. In Templu este intampinat de dreptul Simeon si de Prorocita Ana. Simeon este descris de Sfantul Luca Evanghelistul ca un om credincios, un drept care respecta randuielile Legii Vechi. Cand dreptul Simeon a intampinat pe Hristos si a luat in brate pe Pruncul care este trimis de Dumnezeu sa se Intrupeze, sa se faca om si sa devina Mantuitorul lumii, atunci a simtit bucuria implinirii fagaduintelor facute de Dumnezeu si a simtit eliberare interioara, duhovniceasca ca rasplata a asteptarii lui in rugaciune si in preamarirea lui Dumnezeu, si a multumit lui Dumnezeu printr-o rugaciune: „Acum slobozeste pe robul Tau, dupa cuvantul Tau, in pace, ca ochii mei vazura mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel“. (Luca 2, 25-26). Cuvintele Dreptului Simeon sunt de fapt adeverirea implinirii unei proorocii a proorocului Isaia, care prevestea nasterea mai presus de natura a Mantuitorului. Totodata, Dreptul Simeon a facut si o proorocie, dupa cum vedem in continuarea istorisirii de la Sfantul Luca. El prevesteste ceea ce avea sa se intample cu Maica Domnului, ce avea sa treaca prin sufletul ei atunci cand Mantuitorul avea sa patimeasca pentru noi. 'Prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi', spune Sfantul Luca despre Dreptul Simeon ca a rostit catre Maica Domnului, prevestind patimile ce avea sa le indure acest Prunc si durerea pe care mama sa va trebui sa o indure.
    VA MULTUMESC SI INCA O DATA VA ADRESEZ FELICITARI PENTRU POSTUL DE RADIO SI VA DORESC MULTA SANATATE, LA FEL SI CELOR CARE-L ASCULTA

    RăspundețiȘtergere
  2. AS MAI FACE INCA O PRECIZARE ASUPRA LUNI FEBRUARUIE, IN DATA DE 28 FEBRUARIE 1875 LA ALBA IULIA, PE DEALUL FURCILOR A FOST TRAS PE ROATA HOREA SI CLOSCA, CRISAN S-A SPANZURAT IN INCHISOARE CU CURELELE DE LA OPINCI : [modificare | modificare sursă]Pentru a-l prinde pe Horea, nobilii au pus pe capul lui un premiu de 300 de galbeni. Pasurile de trecere în Țara Românească și Moldova erau riguros supravegheate, ca nu cumva capii revoluției să fugă acolo. Guvernul din Viena a intervenit și la Constantinopol, pentru ca turcii să nu dea azil răsculaților transilvani.[9] Prin trădare, la 27 decembrie 1784, de către pădurarul Anton Melzer din Abrud[1], Horea și Cloșca au fost prinși în pădurea Scorușetului din Munții Gilăului. În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan, vândut de nouă țărani greco-catolici din Cărpeniș, căpeteniile lor fiind preoții greco-catolici din acel sat, tată și fiu (Popa Moise/ă și Popa Moise/ă cel Tânăr)[2] . Arestații au fost depuși la Alba Iulia.

    S-a constituit o comisie de anchetă, condusă de baronul Anton Iankovic, care a cercetat desfășurarea răscoalei și pe cei trei conducători ai acesteia.

    Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse prevăzută de Constitutio Criminalis Theresiana, prin frângerea cu roată. În ziua de 28 februarie, orele 9:00, a început procesiunea execuției. Horea și Cloșca au fost transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu din Maierii Bălgradului. Procesiunea era încadrată de un escadron de cavalerie de Toscana și aproximativ de 300 de pedestrași și husari. Pe Dealul Furcilor (astăzi Dealul lui Horea), în jurul podiumului amenajat, au fost aduși cu forța între 2.500-3.000 de iobagi români, câte trei tineri și trei bătrâni, din peste 400 de sate din cele patru comitate apropiate, unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei.

    Execuția prin tragere pe roată s-a desfășurat după un ritual dinainte stabilit. Mai întâi a fost executat Cloșca care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul, un țigan pe nume Grancea Rakoczi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul și după alte 8-9 lovituri și-a dat sufletul. Conform sentinței, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părți și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crișan a fost tratat în aceeași manieră.

    RăspundețiȘtergere

Scrie un Comentariu