Stirile ziDzi

24 iunie - Dragaica sau Sanzienele


24 iunie - Dragaica sau Sanzienele ,noapte magica cat si sarbatoare a iubirii si belsugului.
         Sarbatoare a iubirii si fertilitatii, este legata de o serie de ritualuri pentru sanatatea oamenilor si belsug in gospodarie, dar si de practici ale fetelor pentru a-si afla sortitul si momentul in care se vor marita.
 Sarbatoarea Sanzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeita Diana, numele de Sanziana, asa cum este cunoscuta sarbatoarea autohtona in special in Ardeal, provenind din "Sancta Diana"
In Muntenia si Oltenia se sarbatoreste Dragaica, dupa numele slav. Dupa unii specialisti, sarbatoarea isi are originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui, sanzienele fiind adesea reprezentate de traci inlantuite intr-o hora.
La baza aceste sarbatori stau multe ritualuri si obiceiuri precum :
culesul florilor galbene si mici numite sanzaine si impletirea acestora in cununite pentru fete si in cruce pentru baieti si apoi se pun in casa, pe porti, la ferestre, pe suri, pe stupi si chiar pe ogoare, in credinta ca ele vor ocroti casa si gospodaria, vor aduce noroc, sanatate si belsug.
 Fetele isi arunca aceste cununi pe un acoperis, cele care raman prinse prevestind maritisul apropiat, sau peste vite: daca nimereste una tanara, fata se va casatori cu un tanar, iar daca i se prinde cununa intr-una batrana, un om in varsta ii va fi alesul.
Pentru a-si vedea sortitul, fetele dorm in noaptea de Sanziene cu un buchetel din aceste flori sub perna.

In zona Munteniei se aduna "scai infloriti" se tund de acel puf mov si se pun la streasina casei peste noapte , iar daca dimineata puful acelui scai a crescut , se zice ca ai noroc si belsug tot anul.
O superstitie care se refera tot la dragoste, spune ca indragostitii care fac impreuna baie in rau sau in mare de Sanziene se vor iubi toata viata.

Tot pe 24 iunie se serbeaza Ziua Universala a Iei (camasii populare romanesti) , zi in care ne imbracam in camasa, ia, traditionala si aducem aminte de frumusetea si autenticitatea iei romanesti , cat si despre folclorul si traditiile poporului roman.