Stirile ziDzi

In 2012 doar 11 zile libere conform Codului muncii


Angajaţii din sectorul privat şi bugetar vor beneficia în noul an 2012 de 11 zile libere conform Codului Muncii.
Angajaţii vor avea dreptul la 11 zile libere, în afara celor de concediu, astfel:

1 şi 2 ianuarie ( duminică şi luni);
15 şi 16 aprilie- de Paşti ( duminică şi luni);
1 mai (marţi)
 3 şi 4 iunie de Rusalii(duminică şi luni);  
15 august de Adormirea Maicii Domnului (miercuri); 
1 Decembrie de Ziua Naţională ( sâmbătă) 
25 şi 26 decembrie de Crăciun ( marţi şi miercuri).    

Adăugaţi o legendă
Beneficii pentru cei care lucrează în zilele de sărbătoare legală!?
Există şi categorii de salariaţi care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă. Este  vorba despre  angajaţii din diferite domenii de activitate care trebuie să asigure permanenţa.
În acest caz angajatorii sunt obligaţi  să le acorde celor în cauză, o zi liberă în următoarele 30 sau să le plătească ziua de muncă cu un spor salarial dublu,   „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, potrivit Codului Muncii.

Chiar daca, in anul 2010, la Senat si Camera Deputatilor au fost inregistrate mai multe propuneri legislative care prevedeau extinderea numarului de sarbatori legale, acestea nu au avut inca o finalizare, astfel incat Codul Muncii sa fie modificat.
Una dintre aceste propuneri legislative, care prevedea includerea pe lista zilelor nelucratoare atat a Sarbatorii Sfantului Apostol Andrei (30 noiembrie), cat si a zilei de 24 ianuarie a fost respinsa de Parlament, deputatii considerand ca diminuarea numarului de zile lucratoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinand o crestere a cheltuielilor bugetare.

Ultimul raport EUROFOND arata ca Romania are printre cele mai putine sarbatori legale din UE ,Olanda fiind tara cu cele mai putine sarbatori legale si anume 5 , cei mai fericiti angajati sunt spanioli cu 14 sarbatori legale cat si slovacii si austriecii cu cate 13 sarbatori legale.
De retinut ar mai fi ca aceste zile pot cadea in zile de sambata sau duminica, cum ar fi prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii care cad intotdeauna duminica.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrie un Comentariu